Sivrisinekler Hakkında Az Bilinen 10 Şey



Sivrisinekler Dünya üzerinde en çok nefret edilen böceklerden birisi.  Bu sinir bozucu yaratıklar hemen hemen her canlıdan insanlarda dahil kan emerek yaşarlar. Ancak sivrisinekler açısından bakıldığında çok enteresan bir yaşamları vardır.
1.    Sivrisinekler Dünya üzerinde en çok ölüme neden olan hayvandır.
Bu doğrudur, çünkü sivrisineklerden dolayı gezenimizde çok fazla ölüm meydana gelmiştir. Sivrisinekler, sıtma, dank humması, sarı humma, Batı Nil Virüsü ve ensefalit gibi bir çok ölümcül hastalığı taşımaktadır. Ayrıca taşıdığı kalpkurtları ile köpekler içinde ölümcül olabilmektedir.
2.    Sadece dişi sivrisinekler insanları ve hayvanları ısırır, erkekler bitki nektarları ile beslenirler.
Sivrisinekler kişisel nedenlerden ötürü kan emmezler. Dişi sivrisinekler, yumurtaları için proteine ihtiyaç duyarlar ve üreyebilmeleri için kan emmeleri zorunluluktur. Erkekler genç sivrisineklerin oluşma yükünü taşımadığından dolayı onlar insanlardan kaçınır ve sivrisineklere yönelirler. Dişi sivrisinekler yumurta üretmeye çabalamadıkları zaman onlarda nektarlarla mutlu olurlar.
3.    Bazı sivrisinekler insanları değil kuşları ve kurbağaları ısırmayı tercih ederler.
Sivrisinek türlerinin tamamı insanlardan kan emmezler. Bazı sivrisinek türleri diğer hayvanlardan kan emer ve hepsi bize sıkıntı vermezler. Örneğin Culiseta melanura türü sivrisinekler çoğunlukla kuşlardan kan emerler ve nadiren insanları ısırırlar.
4.    Sivrisinekler saatte 1-1,5 mil(1,5-2 km) hızla uçarlar.
Bu oldukça yüksek bir hız gibi görülebilir, ama böceklerin dünyasında sivrisinekler oldukça yavaştır. Bütün uçan böcekler arasında yarışma düzenlense diğer uçan bütün böcekler sivrisinekleri yenebilir. Kelebekler, çekirgeler ve bal arıları yarışmayı sivrisineğin önünde başabaş bitirirler.
5.    Sivrisinekler kanatlarını saniyede 300-600 kez çırparlar.
Sivrisineklerin senin etrafında dolaşırken ve ısırırken çıkardığı uğultuyu bu açıklıyor sanırım.
6.    Sivrisinekler çiftleşmesi senkronize şekilde kanatlarını çırpması ile aşk düeti yaparak gerçekleşir.
Bilim adamları eskiden, sadece erkek sivrisineklerin potansiyel eşlerinin kanat çırpışlarını işitebileceğini düşünüyorlardı ancak  Aedes aegypti ile yapılan son çalışmalara göre dişiler bu kanat çırpma seslerini çok iyi duyabiliyor. Dişi ve erkek karşılaştığı zaman, onların uğultusu senkronize oluyor ve aynı hızda kanat çırpmaya başlıyorlar.
7.    Tuzlu bataklık sivrisinekleri larval üreme alanlarından 100 mil uzağa seyahat edebilmektedirler.
Çoğu sivrisinekler üredikleri sulak alanlardan çıkarlar ve evlere oldukça yakın kalırlar. Ancak bazıları, tuzlu bataklık sivrisinekleri gibi, yaşamaya uygun bir yer bulmak, nektar ve kan emebilecekleri yerler bulabilmek için uzun mesafeler uçarlar.
8.    Bütün sivrisineklerin üreyebilmesi için su gerekmektedir. Bazı türler yağmurlardan sonra kalan çamurlu sularda da üreyebilmektedir.
Birkaç santimetrelik sulara bile dişi sivrisinekler yumurta bırakabilirler. Küçük sivrisinek larvaları kuş havuzlarında, çatı akarlarında ve eski lastiklerde bile hızlıca gelişebilirler. Eğer sivrisinekleri evinizin çevresinde kontrol edebilmek istiyorsanız, çevrenizdeki durgun suları her birkaç günde bir boşaltmanız gerekir.
9.    Yetişkin bir sivrisinek 5-6 ay yaşayabilir.
Uygun şartlar altında sivrisinekler oldukça uzun yaşayabilmektedirler.
10. Sivrisinekler karbondioksiti 20-25 metre uzaklıktan algılayabilirler.
İnsanlar ve hayvanlar karbondioksit üretirler. Karbondioksit sivrisinekler için yakınlarında kan emecekleri bir canlı ararken anahtar bir sinyaldir. Havadaki C02 yi güçlü şekilde algılayabilecek yetenekleri gelişmiştir. Önce dişi sivrisinekler havadaki C02’i algılar, sonra kurbanının yerini saptamak için ileri ve geri uçarlar.
Kaynak: http://insects.about.com/od/flies/a/10-facts-about-mosquitoes.htm?r=twitter

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tahtakurusu

Erkek ve Dişi Sivrisinekler

Sivrisinekler Vs Kronomitler