Haşere İlaçlama(Böcek İlaçlama)

Böcek ilaçlama ihtiyacı duyduğumuz zamanlarda genellikle 2 seçeneğimiz vardır:
1)Kendimiz halletmeye çalışırız.
2)Profesyonel bir ilaçlama firmasından yardım almaya çalışırız.

Haşere problemimizi kendimiz halletmeye karar verirsek yapmamız gereken ilacı temin etmektir. Bunu da üç yoldan halledebiliriz:
1)Pazarlarda satılan ne olduğu belli olmayan sadece pazarcını "Abi/abla bu ilaç çok etkili" dediği için alınan ilaçlar,
2)Zirai ilaç satılan dükkanlardan ne olduğunu bilmeden aldığımız ilaçlar
3)Eczanelerden alınan haşere ilaçları

Eğer haşere problemini profesyonel bir ilaçlama firmasından almaya karar vermişsek firmayı bulmak için:
a)İnternette araştırma yaparız
b)Kapılara asılan/yapıştırılan magnet veya ilaçlama şirketi kartlarından firmayı buluruz.


Pekala bu yöntemleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz, hangi seçenekler aslında avantaj gibi görünürken görünmeyen yüzünde dezavantajlı? Biraz bu konuları inceleyelim istedim.

Öncelikli olarak haşere problemimizi kendimiz gidermeyi düşündüğümüzü varsayalım. İlaç temini nasıl yapılmalıdır?
1) ilk seçenekte bahsedilen ve halkımızın sık başvurduğu yöntemlerden birisidir. Sebebi de ilacın ucuz olmasıdır. Ancak ben pazarları dolaştığımda dikkat ettiğim ilaçlara baktığımda satılan ilaçların tamamı tarımda kullanılan zehiri büyük/maliyeti düşük ilaçlar olduğunu farkettim. Bu ilaçların aslında kapalı alanlarda uygulandığında insanla doğrudan teması olduğunda nasıl bir kanserojen olduğunu yahut sağlığı diğer yönlerden nasıl tehdit ettiğini bir başka yazımda (ilaçların toksikolojisi üzerine) başlığı altında derleyeceğim. Ancak burada kısa bir örnek vermem gerekirse tarımda kullanılan bazı ilaçlar organoklor ve organofosfatlar içeriyorlar. Bu ilaçlara ve aktif maddelere uzun süreli maruz kalma kısırlık vb sonuçlara neden oluyor. ve bu ilaçların tamamı açık alanlarda çok kısa süreli etkili iken kapalı alanlarda çok uzun süre maruz kalınmasına neden oluyor(Güneş ışığı bu aktifleri hızla parçalayabiliyor ancak kapalı mekanlarda aktif maddenin parçalanması uzun sürüyor). Bu ilaçların ve aktif maddelerin kullanımı halk sağlığı alanında yani böcek ilaçlamada kullanımı yasak. Buraya tıklayarak Türkiye'de Sağlık Bakanlığının izin verdiği biyosidal ürünleri(böcek ilaçlarını) görebilirsiniz. Genel olarak eczanelerde hamamböceği ve fare ilaçlarını bulabilirsiniz. Ancak tahtakurusu, pire vs ilaçları bütün eczanelerde bulunamayabiliyor ancak böcek ilaçları konusunda eczanelerde satılan ilaçlara sonsuz güvenebilirsiniz. Çünkü tarımsal ilaçları eczaneler satamaz. Bu yüzden umarım olmaz ancak evinizde bahçenizde iş yerinizde haşere(böcek) ve kemirgen probleminiz olur ve bunu kendiniz ilaçalamaya karar verirseniz muhakkak ilacı eczaneden temin etmeyi deneyiniz[Sağlığınız için ;-)]
Ancak 2013 yılı Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni biyosidal yönetmeliğine göre artık apartman görevlileri dahi ilaçlama yapacaksa "Biyosidal Ürün Uygulama Belgesi" alma zorunluluğu getirildi. Bu yönetmeliğe göre bireysel olarak olmasa dahi toplu olarak apartman ilaçlamalarıda dahil olmak üzere ilaçlama yapılacağı zaman ilaçlama yapan çalışanın bu belgesinin olma zorunluğu bulunmaktadır. Buraya tıklayarak belirli bir ücret karşılığında yönetmelikte belirtilen saat miktarınca(ilk yardım, ilaç bilgisi, haşereler vs konularda)  yetkili kurumlardan eğitim alınarak eğitimin sonunda sınav karşılığında bu belge alınabilmektedir.

İlaçlama işi aslında basit bir konu olarak görülse de kolay bir iş değildir. İlacın doğru kullanımı, hem ilacın evde bulunanları etkilemesini engelleyecek, hem de önerilen dozda kullanılarak minimum doz/maksimum başarı oranı yakalanması sağlayacaktır. İlacın doğru kullanılmaması durumunda haşerede direnç problemi ile karşılaşılacak, yahut problem çözülemeyecek ve tekrar tekrar ilaçlamalara gerek duyulacaktır. Bu yüzden evde ciddi bir haşere popülasyonu görüyorsanız muhakkak profesyonel ilaçlama firmalarından yardım almanız gerekmektedir.
Profesyonel bir ilaçlama firması bulmak için internetten yahut kapılara bırakılan broşür kartvizit vs ile ilaçlama firmasını bulabiliriz.
Burada da yine sizlere iki tavsiyem olacak. Birincisi piyasada o kadar çok kaçak bu işi yapan kişi var ki her an herhangi birisine denk gelebilirsiniz. Onlarcasını duyuyoruz. Örneğin "Apartmanı ilaçlattık geçenlerde 100 lirayı verdik. Böcekler olduğu gibi duruyor. Adamları arıyoruz telefonu da açmıyorlar." diyen onlarca kişi biliyorum. Bu yüzden ilaçlama firması seçiminde de çok dikkatli olmak gerek. Pekala nasıl dikkat edeceğiz. Hemen söyleyeyim. Buraya tıklayarak çıkan pdf formatında arama yaparak ilinizde hangi firmaların bu işi yapmaya yetkili olduğunu görebilirsiniz. Eğer bulduğunuz firmanın listede ismi yok ise kesinlikle ilaçlama yaptırmayın!!!
Diyelim ki bulduğunuz firmanın ismi listede kayıtlı. Yapmamız gereken son bir iki şey kaldı.
Bulduğunuz ilaçlama firması ile alakalı http://www.sikayetvar.com/ adlı sitede şirket adı ile aratarak yahut sitedeki bul satırına ilaçlama yazarak firma hakkında şikayet var mı, var ise nasıl şikayetler var bir inceleyin. Çünkü bu sitede ve internette muhtelif sitelerde ilaçlama firmaları ile alakalı onlarca şikayet mevcut ve çoğu da çözülmemiş şikayetler. Üç kuruşluk ilaçlama için onlarca sıkıntı çekmek istemiyorsanız bu anlattıklarım uzun gelse de bunları muhakkak uygulayın. Baktınız bulduğunuz firma hakkında internette de herhangi bir olumsuzluk görülmüyorsa gönül rahatlığı ile anlaşabilirsiniz.
Anlaşırken şu konulara dikkat edin. Bazı haşerelerde ikinci ilaçlama mevsimine bağlı olarakta olsa muhakkak gerekebilir. Örneğin; hamamböceği(kakalak, kalorifer böceği), çiyan, akrep gibi haşereler için ikinci bir ilaçlama % 90 gerekmez(Bu firmanın tecrübesine ve personelin beceresine de bağlıdır.). Ancak tahtakurusu, pire, gümüşçün gibi haşereler için bahar mevsimlerinde genellikle ikinci ilaçlama gerekiyor. Fare, sıçan için ise muhakkak ikinci üçüncü ilaçlamalar gerekiyor. Bu yüzden firma ile anlaşırken bu konuları göz önünde bulundurarak anlaşın. Şunu muhakkak ifade edin. "Bana bu problemi çözmek için istediğiniz fiyatı söyleyin." diyerek konuşun. Ve şunu isteyin ilaçlamadan sonraki 15 gün içerisinde haşere görülürse bedava yahut makul bir ücrete ilaçlamalarını talep edin.
Sinek küçük lakin mide bulandırıyor ne yazık ki. İlaçlamayı yaptırıyorsunuz ve sonrası için muhatab bulamıyorsunuz. Bu nedenlerle yukarıda saydığım tedbirleri sonra pişman olmamak için alın.
 İlaçlamayı yaptıktan sonra Sağlık Bakanlığı nın Biyosidal Ürün Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik  gereği size resmini paylaştığım ilgili yönetmeliğin Ek-1 İnde belirtilen belgeyi imzalı şekilde paylaşmak zorundadır.
 
 
Bu belgeyide aldıktan sonra işimiz tamam oluyor. Umarım ilaçlamaya hiç ihtiyacınız olmaz. Ancak bunun mümkünatı yok gibi. Çünkü biyolojik olarak böcek çağında yaşıyoruz ve bu sebeple böcekler hayatımızın her yerinde olacaklar.
 ÖNEMLİ OLAN DOĞRU KİŞİLERLE ÇALIŞMAK

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tahtakurusu

Erkek ve Dişi Sivrisinekler

Sivrisinekler Vs Kronomitler