Tagetes patula Bitkisinden Elde Edilen Etanolik Ürünlerin Akarisidal Etkisi
Tagetes patula L.(Asteraceae)nin aerial parçalarından(çiçek, yaprak ve gövde) elde edilen etanolik ekstratın Rhipicephalus sanguneus türü kenelerin gebe dişi ve larvaları üzerindeki akarisidal etkisi (Latreille, 1806)
Flávio Augusto Politi, Glyn Mara Figueira, Andréa Mendez Araújo, Bruno Rodrigues Sampieri, Maria Izabel Mathias, Matias Pablo Szabó, Gervásio Henrique Bechara, Lourdes Campaner dos Santos, Wagner Vilegas andRosemeire Cristina Pietro
Parasites & Vectors 2012, 5:295 doi:10.1186/1756-3305-5-295
Published: 17 December 2012
Özet(geçici)
Geçmiş
Rhipicephalus sanguineus dünya üzerinde geniş bir yayılım gösteren ve Babesia canis, Ehrlichia canis, Coxiella burnetii, Rickettsia ricketsii, Rickettsia conorii gibi bir çok patajenin taşıyıcılığını yapan önemli bir kene türüdür(Köpek kenesi olarak bilinir). Yapılan çalışmalar ticari olarak satılan formulasyonlara karşı direnç(rezistans) kazandığını göstermiştir. Tagetes patula(Asteraceae), ürettiği ikincil metobolitlerinin, başlıcaları flavonoidler, thiophen ve terpenlerin potansiyel insektisit ve akarisit olmasından dolayı ticari ve ekonomik olarak büyük önem kazanan bir bitkidir.
Methodlar
T. patula bitkisinin aerial kısımlarından(gövde, çiçek ve yapraklarından) süzme yöntemi ile elde edilen %70 etanolik ekstratının R. sanguineus gebe ergin dişiler ve larvaları üzerine etkisi immersion testi ile 5 dakikalığına gözlenmiştir.Ekstratın kimyasal karakterizasyonu likit kromotografi ve kütle spektrometrisi birleştirilerek, örneğin direk injeksiyonu yöntemi kullanılarak yapıldı.
Sonuçlar
T. patula erişkinleri test edilen hiçbir konsatrasyonda öldürmemesine rağmen, 50.0 mg/mL’de yumurta bırakma oranında %21,5 lik bir düşüş gözlenmiş, larvalarında %99,78 oranında elimine etmiştir. En iyi sonuçlar damlatmadan 5 dakika sonra gözlenmiştir. Kromotgrafik analizde ise 12 tane O-glycosylated flavonoidler tanımlanmıştır.
Tartışma
Bu T. patula ekstratlarının Rh. sanguineus’a karşı akarisidal etkisi hakkındaki ilk rapordur. Eğer ürünü çevreye uygulamayı düşünüyorsak r. sanguineusun larval gelişim evrelerinde olanlarını tamamen ortadan kaldırabiliriz.
Makale 17 Aralık 2012 tarihinde yayınlanmıştır. Kene mücadelesi için çok önemli gelişmelerden bir tanesi. Kenelerle özellikle tarımsal alanda yapılan kimyasal mücadelenin yerini alabilecek mi bekleyip göreceğiz. Şuanda piyasada ticari olarak saccharopolyspora spinosa bakterisinden elde edilen spinosad aktif maddeli ticari akarisitler mevcut olmakla birlikte, geniş spektrumlu olmasından dolayı pek tercih edilmemektedir. Ayrıca maliyetinin yüksek oluşuda ayrı bir handikap oluşturmaktadır. Bir çok bitkiden elde edilen akarisidal ve insektisidal etki gösteren ekstratlar mevcut olmasına rağmen spesifik olmaması ve toksikolojik verilerinin uygun olmamasından dolayı kullanılamamaktadır. Umarım bunun sonucuda diğerleri gibi olmaz.
Makalenin tamamına ulaşabilmek için linkini paykaşıyorum. pdf formatı bağlantısına tıklanıldığında site sizi tam metnine yönlendirecektir. Eğer talep olursa onunda çevirisini bu başlık altında yayınlayabilirim.
http://www.parasitesandvectors.com/content/5/1/295/abstract
Yorumlar
Yorum Gönder